• POULITHRA BEACH AND PORT
 • chestnut forest kosmas
 • Leonidio Windmills
 • ASTROS KYNOURIAS ARCADIA
 • FOKIANOS BEACH KYNOURIA
 • kyn8
 • TSAKONIAN TRADITIONAL EVENTS
 • ag.petros
 • visit 2013 slide3
 • visit 2013 slide1
 • visit 2013 slide4
 • visit 2013 slide6
 • xirop1
 • kyn14
Κυριακή, Δεκέμβριος 15, 2019

XIONOBOYNI : Διάσχιση από Κρεμαστή στο Κυπαρίσσι

Μεγάλο ορειβατικό ενδιαφέρον έχουν δείξει τον τελευταίο καιρό οι ορειβατικοί σύλλογοι της χώρας μας στο τελευταίο ελάτινο μονοπάτι της Ελληνικής χερσονήσου στο Νότιο Πάρνωνα.

Αυτό συνέδεε από παλαιότερα το παράλιο Κυπαρίσσι με την ορεινή Κρεμαστή που ήταν ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Πελοποννήσου.

Ένα μονοπάτι αρκετά προσβάσιμο για τους ανθρώπους αφού έπρεπε να καλύψουν 1030μ. υψομετρική διαφορά αλλά και για τα φορτωμένα ζώα που μετέφεραν αρκετά φορτία από τη θάλασσα στο βουνό ή αντίστροφα.

Αρκετά επίσης καλοδιατηρημένο και στην εποχή μας το απολαμβάνουν οι ορειβάτες που το διαβαίνουν.

Από την Κρεμαστή ο χωματόδρομος, έχει ασφαλτοστρωθεί, προς τα Πελετά μέχρι την περιοχή Τούμπαλη όπου στρίβει δεξιά δασικός δρόμος. Στο αδιέξοδο αυτού αρχίζει το μονοπάτι ανάμεσα σε πυκνό ελατόδασος, που ανηφορικά για λίγο οδηγεί σε μικρό οροπέδιο το Ριγκάνθι 1000μ υψόμετρο.

Απ' εδώ μπορεί να γίνει και η ανάβαση στο Φουστανελά τη μεγάλη κορφή στο Χιονοβούνι που ξεχωρίζει συχνά γιατί ντύνεται πρώτη στα λευκά εύκολα στη διάρκεια του χειμώνα λες και φορά τη φουστανέλα. Λίγη ανάβαση στα 1030μ. και η συνεχώς κατηφορική πορεία αρχίζει μέχρι τη διασταύρωση που το 33 μονοπάτι συνεχίζει δεξιά νότια προς Χάρακα, Γέρακα Μονεμβασιά κ.λ.π. Συνεχίζοντας προς τα ανατολικά συναντάμε τις Φόρες και τη Λάκα, όπου υπήρχαν από παλιά μαντριά. Αργότερα ανάμεσα από το πυκνό ελατόδασος φτάνουμε σε ένα εντυπωσιακό μπαλκόνι στη θέση της Πέτρας του Κερατά. Απότομη κεκλιμένη πλαγιά καταλήγει στο φαράγγι Χαβόσι, πραγματικό χάος, που καταλήγει στις γραφικές παραλίες του Κυπαρισσιού κοντά στο Λιμανάκι του Αι Νικόλα με κύριο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό τα άσπρα- μαύρα- γκρίζα βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά. Από εδώ συνεχώς παρατηρούμε το αχανές του Μυρτώου πελάγους.

Κατεβαίνοντας προς την Αγία Βαρβάρα, μια παραφυάδα στη πλαγιά του βουνού σχηματίζει χαρακτηριστικό όγκο της Παλαιόχωρας που μοιάζει με δίλοβη καμήλα. Στη κορφή της βρίσκονται μικρά ερείπια καλυβιών, που χρησίμευαν στις επιδρομές από τους πειρατές. Εκεί μετά από προδοσία κάποιου γέροντα οι ορδές του Ιμπραήμ τον Σεπτέμβριο του 1826 κατάσφαξαν τους κατοίκους της περιοχής, κυρίως από το Κυπαρίσσι και τα Νιάτα. Αυτοί που σώθηκαν έφυγαν με τα καΐκια τους και εγκαταστάθηκαν στη Νότια Κρήτη δημιουργώντας τη γραφική Παλαιόχωρα.

Η διαδρομή εδώ με πλούσιο γεωλογικό, ασβεστολιθικό ανάγλυφο από γκρεμούς, φαράγγια, σπηλιές φιλοξενεί και πλούσια χλωρίδα από δέντρα και θάμνους. Μεγάλες κουμαριές, χρυσόξυλα, κουτσουπιές, πουρνάρια, σχίνα και κάθε λογής βότανα και λουλούδια, από τα οποία πολλά είναι ενδημικά και σπάνια, όπως η κιτρινοπορτοκαλί τουλίπα φαναράκι ,η ρίγανη scambrum, η υμεττιά κ.λ.π.

Στη συνέχεια πλησιάζουμε το πανέμορφο και ολόλευκο Κυπαρίσσι με τους τρεις οικισμούς Βρύση, Παραλία και Μητρόπολη και τα γύρω κτήματα με κύρια καλλιέργεια την ελιά, αλλά και τη χαρουπιά.

Στη διαδρομή αυτή μας εντυπωσιάζουν :

Η ύπαρξη πολλών στερνών παρόλο που συναντάμε πυκνά ελατόφυτα δάση. Αυτό οφείλεται στο πλούσιο ασβεστολιθικό υπόστρωμα που είναι ευάλωτο στη διαλυσιγενή ιδιότητα του νερού, ώστε να το διαπερνά και να καταλήγει εύκολα στη θάλασσα όπου συναντάμε πολλές γλυφάδες.

Το Χιονοβούνι φιλοξενεί και είναι υπερήφανο γιατί σε αυτό διάλεξε να εγκατασταθεί η μοναδική κίτρινο-πορτοκαλί τουλίπα, ενδημικό του βουνού. Τη λένε και φαναράκι από την όψη που παρουσιάζει σαν φλόγα φαναριού.

Επίσης φιλοξενεί τη ρίγανη (origanum scambrum) που είναι ενδημική της Εύβοιας και της Λακωνίας και τη συναντάμε μόνο στη Δίρφη, στο Καντήλι τον Ταΰγετο και στον Πάρνωνα. Οι μικροί βλαστοί του φυτού συγκλίνουν κι πυκνώνουν ψηλά τα φύλλα τους που έχουν χαρακτηριστικό μοβ χρώμα και ανάμεσα από αυτά ξεπροβάλουν ροζ άνθη, όπως στο αγιόκλημα.

Ένας πανέμορφος μικρός, ολόδροσος θάμνος με υπερυψωμένα σε μεγάλα κοτσάνια τα ροζ άνθη που είναι η Υμεττιά. Το χαρακτηριστικό άρωμα και το πλούσιο νέκταρ προσελκύει κάθε λογής πεταλούδες και έντομα, αλλά και σαρκοβόρες αράχνες και αλογάκια της Παναγιάς που καιροφυλακτούν κρυμμένα στα όμορφα άνθη της. Ο καρπός εμφανίζεται σαν μια μικρή σφαίρα που τη δημιουργούν αρκετοί συγκολλημένοι κώνοι που μας θυμίζουν τα λούπινα. Η Υμεττιά (Hymettia) οφείλει το όνομά της στον Υμηττό που πρώτα μελετήθηκε, ενώ φιλοξενείται και στη Πάρνηθα, στη νήσο Γυάρο και στα όρη Μονεμβασιάς. Μερικές βρίσκονται και στη Κουρκούλα στους Μολάους, αρκετές ανεβαίνοντας στο Λογγάρι, πάνω από τη Μεταμόρφωση αλλά και στη διαδρομή κατεβαίνοντας στο Κυπαρίσσι. Εκεί που έχει μεγάλη ανάπτυξη και φυτρώνει ακόμα και στη άσφαλτο είναι στη περιοχή του μεγάλου γκρεμού του Σταυρού στο Χάρακα.

Του Γιάννη Κοφινά. Δημοσιεύτηκε στον ΒΙΓΛΑΤΟΡΑ 8-9-10/03


Διαδρομή Καταφύγιο Πάρνωνα - κορυφή Μεγάλη Τούρλα

Η συνηθέστερη πρόσβαση γίνεται από την εθνική οδό Τριπόλεως - Σπάρτης ακολουθώντας τη διαδρομή Καρυές - Βαρβίτσα - Βαμβακού ή τη διαδρομή Βρέσθενα - Μεγάλη Βρύση - Βαμβακού.

Από τη Βαμβακού αρχίζει το σηματοδοτημένο από τον ΕΟΣ Σπάρτης μονοπάτι, που οδηγεί μετά από πορεία 1 1/2-2 ωρών, στο ορειβατικό καταφύγιο "Γεώργιος Παπαθεοδώρου - George Pierce" σε υψόμετρο 1450.

Στο Καταφύγιο οδηγεί και αυτοκινητόδρομος (26 χλμ.). Από το Καταφύγιο βαδίζουμε 500 μέτρα περίπου στο δασικό δρόμο και συναντάμε τη σηματοδοτημένη διαδρομή για την κορυφή. Αρχικά κατηφορίζουμε, περνάμε από πηγή και ρεματιά και στη συνέχεια αρχίζουμε να ανεβαίνουμε σταθερά μέχρι να συναντήσουμε δασικό δρόμο, τον οποίο ακολουθούμε (βόρεια) ως το τέλος του. Συνεχίζουμε σε μονοπάτι μέσα σε στενή ρεματιά για να καταλήξουμε στο οροπέδιο του Κάμπου (ως εδώ πορεία περίπου δυόμισι ωρών μέσα σε υπέροχο δάσος). Στο οροπέδιο βρισκόμαστε πια στην υποαλπική ζώνη με το λιβάδι και τα πολύχρωμα λουλούδια που το σκεπάζουν μόλις λιώσουν τα χιόνια. Μισή ώρα ακόμη ανάβαση χωρίς μονοπάτι στο γυμνό όγκο της κορυφής, που βρίσκεται δεξιά μας (ανατολικά), για να βρεθούμε στο ψηλότερο σημείο του Πάρνωνα.

Στοιχεία: Eλληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης

Η συνηθέστερη πρόσβαση γίνεται από την εθνική οδό Τριπόλεως - Σπάρτης ακολουθώντας τη διαδρομή Καρυές - Βαρβίτσα - Βαμβάκου ή τη διαδρομή Βρέσθενα - Μεγάλη Βρύση - Βαμβάκου. Απο τη Βαμβάκου αρχίζει το σηματοδοτημένο από τον ΕΟΣ Σπάρτης μονοπάτι, που οδηγεί μετά απο πορεία 1,5 -2 ωρών, στο ορειβατικό καταφύγιο "Γ. Παπαθεοδώρου" (George Pierce) σε υψόμετρο 1450. Στο καταφύγιο οδηγεί και αυτοκινητόδρομος (26 χλμ.).

Μπορεί κανείς να φτάσει στο καταφύγιο και από Τρίπολη - Άγιο Πέτρο. Περνώντας τον Άγιο Πέτρο από το δρόμο που περνά από την κεντρική πλατεία και ακολουθώντας τη διαδρομή αρχικά προς τη Μονή Μαλεβής, βρίσκει πινακίδα προς τα δεξιά προς Καταφύγιο ΕΟΣ. Από εκεί και αφού συνεχίσετε αρκετά σε επαρχιακό οδικό δίκτυο θα ξαναδείτε πινακίδα προς καταφύγιο δεξιά.

Από το καταφύγιο βαδίζεις για 500 μέτρα περίπου στο δασικό δρόμο για να συναντήσεις τη σηματοδοτημένη έναρξη της διαδρομής για την κορυφή.

Η σήμανση είναι πραγματικά πολύ καλή, ο ΕΟΣ Σπάρτης έχει κάνει άψογη δουλειά... ίσως να ήταν καλό να προστεθούν κάποια επιπλέον ταμπελάκια . Εδώ να αναφέρουμε ότι ο ΕΟΣ Σπάρτης έχει επίσης κάνει και άψογη σηματοδότηση του Ταϋγέτου, τόσο όσο αφορά το Ε4 όσο και το υπόλοιπο δίκτυο μονοπατιών του βουνού.

 


Το μονοπάτι που ακολουθείς είναι το 33 το οποίο απ'ότι διάβασα στο oreivatein.gr ξεκινά από τον Άγιο Πέτρο, περνά από το καταφύγιο, δίνει πρόσβαση στην κορυφή και από εκεί κατηφορίζει προς τη Μονή Μαλεβής για να φτάσει μέχρι το Ακρωτήριο "Μαλέας", τον περίφημο Κάβο Μαλιά!Αρχικά κατηφορίζεις, φτάνεις στο δρόμο που έρχεται από Άγιο Πέτρο και κάνεις αριστερά ακολουθώντας τη σήμανση και συναντάς πινακίδα του ΕΟΣ «προς ΚΡΟΝΙΟΝ», οπότε και περνάς κάθετα το δρόμο συνεχίζοντας να κατηφορίζεις.

Συνεχίζοντας, λοιπόν, την κατηφόρα συναντάς και περνάς κάθετα ένα ρέμα (απ’όπου και η φωτογραφία με το σακίδιο παραπάνω). Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο στο οποίο θα βρεθείς και πρέπει να έχει υψόμετρο περίπου 1200μ.

Βρέξε λίγο το πρόσωπό σου πάρε μία ανάσα γιατί από εδώ αρχίζει η σταθερή ανάβαση μέσα σε πανέμορφη ρεματιά μέχρι να συναντήσεις δασικό δρόμο.


Εδώ θα δεις σήμανση που σε οδηγεί αριστερά στο δρόμο τον οποίο ακολουθείς βόρεια ως το τέλος του.

Η θέα από εδώ είναι φοβερή... αλλεπάλληλες πλαγιές κατάφυτες με έλατα.Από το τέλος του δρόμου συνεχίζεις σε μονοπάτι το οποίο σε λίγο σε φέρνει σε ένα μικρό πλατώ, απ’όπου μπορείς να έχεις μία πρώτη θέα της κορυφήςΑπό αυτό το σημείο, το μονοπάτι που θα περπατήσεις κινείται μέσα σε στενή ρεματιά για να καταλήξεις σε πλατώ που συναντάς βγαίνοντας από τη ρεματιά στην οποία κινούταν το μονοπάτι. Εκεί θα δεις και να αρχίζει αγροτικός δρόμος, καθώς και διάφορες «καβάντζες» που έχουν φτιάξει οι ντόπιοι, όπως μία πέτρινη παράγκα, ένα κυκλικό τοιχάκι και ένα τραπέζι από πέτρες.

χρήσιμες πληροφορίες

Από το αεροδρόμιο της Αθήνας Ελ. Βενιζέλος η Κυνουρία απέχει περίπου 2 ώρες... δείτε παρακάτω πληροφορίες για τους τρόπους πρόσβασης... περισσότερα...

Η Κυνουρία διαθέτει 3 λιμάνια (Άστρους, Τυρού, Λεωνιδίου) που συνεχώς αναβαθμίζονται, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν χρόνο με το χρόνο την συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητά τους.

περισσότερα...
Διαβατήρια και Βίζα Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρώσει τη συνθήκη Schengen.   περισσότερα...
Δείτε τον καιρό στην περιοχή της Κυνουρίας...Άστρος, Τυρός, Λεωνίδιο, Κοσμάς   περισσότερα...

Στην Κυνουρία και γενικά στην Αρκαδία λειτουργούν σε υψηλό βαθμό τα κέντρα περίθαλψης (κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, και το Γενικό Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης)...

περισσότερα...

Όταν ταξιδεύετε στην Ελλάδα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις γενικές οδηγίες προστασίας του καταναλωτή για διαμονή, οργανωμένα ταξίδια, μέσα μεταφοράς... 

περισσότερα...

χρήσιμοι οδηγοί

EXOFYLLO2013

   banner good 70 x 400